Zgodovina

Leta 1983 je moj oče Ladislav ONIČ, ustanovil firmo Ključavničarstvo ONIČ, Ladislav ONIČ s.p. Pričel je z raznim drobnimi izdelki za neznane kupce, na to pa za uslugami dodelave in izdelave struženih polizdelkov za znane kupce. V njegovi lasti so nato bil stroji ko so samostoječa vrtalna stroja, polavtomatski stružnici, pehalni stroj, (ki ga je sam obnovil), ekscentrična stiskalnica, stružnica ki jo je obnovi in prodal, dva rezkalna stroja (ki jih je obnovil), brusilni stroj ki ga je sam izdelal in nato prodal, ploskovni brusilni stroj, kupil kar nekaj strojev in priprav jih obnovil in prodal naprej, trije stružni avtomati za katere je sam izdeloval krivulje, žična erozija, potopna erozija.

Lastni izdelki ki jih je sam skonstruiral, izdelal prototipe in oživel proizvodnjo:

  • “DEŽNIK” oziroma podstavek za servisne papirnate srvjetke. Natiskati je dal tudi srvjetke v barvi slovenske zastave (patent prodan)
  • Priprava za zavezovanje ribiških trnekov (premalo prodanih)
  • Robni zapah za več krilna vrata tip “ONIČ” (še vedno v lasti in se prodaja)

Izdelek ki je kupil s celotnim podjetjem od g. Beherana:

  • “PI sponka”, je sponka za fiksiranje vseh vrst sanitetnih in elastičnih povojev (še vedno v lasti in se prodaja)

Leta 1997 se je odločil za nakup novega stroja, žična erozija, firme CHARMILLESS tip ROBOFIL 290 za katerega sva bila oba na šolanju v Švici na sedežu firme CHARMILLESS in pridobila certifikat osnovnega šolanja za operaterja stroja.

05. Januarja 1998, sem prekinil delovno razmerje v Slovenski Vojski kjer sem služboval štiri leta, takoj za tem sem ustanovil firmo CNC UNIVERZAL programiranje strojev, Nikolaj Onič s.p. Svojo firmo sem odprl, ker je bil prenos družinskega podjetja iz sina na očeta papirno preveč zahtevno in imel sem svoj denar in ne mesečne plače ki bi mi jo dodelil oče, tako sem imel toliko, koliko sem delal. Oče je delal orodja in priprave za znanega kupca, jaz pa storitve na elektro eroziji. Stroške objekta je imel oče, vzdrževanje erozije pa jaz. Količina dela na žični eroziji se je tako povečala, da sem se leta 1999 odločil kupiti novo žično erozijo iste firme zaradi hitre in enostavne vključitve v delovni proces. Da sem stroj lahko kupil že po 17 mesecih poslovanja gre zahvala mojemu očetu, ki je sodeloval kot garant,  vodstvu  NoveKBM, ki so odobrili sredstva za nakup, ter strankam ki so zaupali najini strokovnosti; ORODJARSTVO Gorjak AIDA s.p., ALPOS ORODJARNA d.o.o., Srečko PIRŠ s.p., SATURNUS Orodjarna d.o.o..

S časom se je začelo zaupanje v najini firmi večat, kar je dokaz število podjetji, ki je z leti preseglo številko 100.